Radiotuin: het lijkt een rochel maar het is de schuimcicade

Geplaatst door

Het lijkt wel of iemand in de Radiotuin heeft gespuugd. Maar dat is niet zo. De schuimcicade is terug. Natuurkenner Eric Mahieu legt het uit.

“In het begin dacht ik ook: wat een smeerlapperij, dat spugen in de planten. Maar het was ook op plekken waar helemaal niemand kwam”, zegt Eric. Het is namelijk de schuimcicade.

De cicade is een halfvleugelige. Cicades ken je vooral uit zuidelijke landen. “Dat zijn van die beestjes die zo enorm hard kunnen tjilpen, het typische mediterane geluid. Alleen in onze streken komen die niet voor, wij doen het met kleinere varianten die over het algemeen stil zijn.”

-Lees verder onder de foto-

Het schuim.

Let op: een cicade is geen sprinkhaan of krekel, ook al lijkt ie er een beetje op. “De cicade is meer familie van de luis of de wants. Die leeft alleen van plant-sappen. Het schuim is dus eigenlijk de larve van een cicade die op de plant zit, en zijn neus in een plant heeft gestoken en de sappen opeet.”

Bescherming
Wat de larve niet nodig heeft blaast het diertje met een hoop lucht aan de achterkant van zijn lijfje er weer uit. Daardoor ontstaan de belletjes. Het beschermt het diertje tegelijk, want je valt niet op in een schuim-rocheltje en het is warm.

De larve zit één tot drie maanden in het schuimbolletje, en het diertje vervelt een aantal keren. Als de schuimcidade uiteindelijk groter is loopt ie wel de kans om vogelvoer te zijn. Het diertje springt behoorlijk.

De schuimcicade als volwassen diertje.