Tip uit het vlinderparadijs in Ovezande: maak een zaadbommetje

Geplaatst door

Als je vlinder bent in Ovezande op Zuid-Beveland, dan bof je. De werkgroep Biodiversiteit Ovezande heeft er een vlinder-idylle aangelegd. Volgens woordenboek Van Dale is een idylle een bekoorlijk tafereeltje. Op het terrein vol bloemen en planten zijn al zeker vijftien soorten gesignaleerd.

Het is eigenlijk heel simpel, zegt Loek Menheere van de werkgroep. Het terrein tussen de Hoofdstraat en de Bloemenstraat in Ovezande lag er maar nietsnutterig bij. Daar kun je leuke dingen mee doen die ook nog eens waardevol zijn!

Reservaat
Dus zijn vrijwilligers aan de slag gegaan op het halve hectare grote terrein, met tractor en hark. “Een vlinderidylle is een reservaat op kleine schaal”, zegt Menheere. “We hebben er inheemse planten gezaaid, waardoor de vlinders nectar hebben. Bovendien staan er waardplanten tussen, waar de vlinders hun eitje op kunnen zetten.”

De Vlinderidylle in Ovezande. Foto: Omroep Zeeland.

Het paradijsje in Ovezande is niet de enige vlinderidylle in Zeeland. Volgens de Vlinder- en Libellewerkgroep Zeeland zijn er al zeven. De Vlinderstichting geeft tips hoe natuurverenigingen en dorpsraden zelf voor zo’n natuurplek kunnen zorgen.

Leren over het zorgen voor vlinders
Het leuke van de idylle in Ovezande is, dat je er zo heen kunt. Geen toegangshek of zo, je kunt het terrein zo bezoeken. Ga dan wel op een zonnige dag, want de vlinders laten zich pas zien als de zon schijnt en het windstil is. Als het regent verschuilen de diertjes zich in het hoge gras of in het hout.

De werkgroep in Ovezande neemt ook geregeld schoolkinderen mee het terrein op. “We vinden het van belang dat leerlingen van de lagere school er kennis mee maken”, zegt Menheere. “Ze leren wat het belang is van de biodiversiteit voor het dorp. En dat ze goed moeten zorgen voor insecten en vlinders. We maken insectenhotels met de kinderen, door gaatjes te boren in stukken berkenhout. Daar kan de metselbij in broeden. En als je een conserve-blikje vult met holle rietstengels, dan kun je dat ook in het insectenhotel leggen.”

Bommetje!
Menheere heeft trouwens nog een tip om de wereld verder te vergroenen: maak een zaadbommetje.
– Doe bloemenzaad in een bak met wat klei, potgrond en water.
– Maak er balletjes van.
– Droog die in een eierdoosje (ook leuk om dat doosje te beschilderen en dan weg te geven).
– Gooi daarna eens zo’n zaadbom op een braakliggend terrein of in de tuin van de buren. Als het gaat regenen valt het bommetje uit elkaar en ontkiemt het zaad.

Succes gegarandeerd met een mooie bloemenpluk als resultaat.