Radiotuin: de hommelreus is zweefvlieg en schoonmaker tegelijk

Geplaatst door

Het is een vlieg die zich vermomt als een hommel. De hommelreus is bijna niet van een normale hommel te onderscheiden. Al weet natuurkenner en Radiotuinbezoeker Eric Mahieu precies waarin het diertje zich onderscheidt.

-Lees verder onder de podcast-

We hebben 26 hommelsoorten in ons land, weet Eric. Zwart-gele diertjes die van bloem tot bloem vliegen en stuifmeel verplaatsten. De hommelreus lijkt er op, maar die lantefantert meer. “Bovendien is de hommelreus snel en schichtig. Als je een foto probeert te maken vliegt ie weg, om even later terug te komen. Het is een soort hyperhommel.”

Antennes en ogen
Als je goed kijkt zie je de verschillen. “Een hommel heeft vier vleugels, en vliegen maar twee. De hommelreus, die dus een zweefvlieg is, zit vaak met de vleugels gespreid. En opvallend: de hommelreus heeft geen lange antennes, maar wel van die grote vliegenogen. Gewone hommels hebben juist kleine ogen en lange antennes.”

Je zou denken dat de hommelreus een rustig leventje heeft, maar ze hebben ook een taak: schoonmaken. “Ze leggen eitjes in hommelnesten, en hun larven eten het afval op van die hommelnesten. We weten alleen niet of de hommel er dan ook nog in zit of dat die al uitgevlogen zijn.”

Een belangrijk verschil: ook al gaan beide diertjes van plant naar plant en bestuiven ze de bloemen; alleen hommels verzamelen stuifmeel aan de pootjes. Dus zie je een diertje met zo’n bolletje, dan weet je dat het in elk geval geen hommelreus is.