Bwrwrwr-geluid en een lange tong; de kolibrievlinder is weer in het land

Geplaatst door

Is het een vogel? Nee, het is een vlinder! De laatste weken krijgt de Radiotuin foto’s opgestuurd door mensen die de kolibrievlinder hebben gezien. De vlinder kan net als het vogeltje kolibrie stil hangen in de lucht, en met zijn tong nectar uit de bloemen halen.

-Lees verder onder de podcast. Speel de podcast af door op de pijl te drukken-

“Mensen kunnen het niet thuis brengen als ze de vlinder zien of horen”, zegt natuurkenner Eric Mahieu. Ze maken een donker brrrrr-geluid, door heel snel met de vleugels te bewegen. “Die vleugels gaan zo hard. Als ze die bewegen gebruiken ze tachtig tot honderd procent keer meer energie dan als ze stil zitten. Je snapt nu waarom ze de hele dag van bloem naar bloem vliegen om zoveel mogelijk nectar op te zuigen.” Dat hebben ze dus nodig om energie genoeg te hebben.

-Lees verder onder de foto-

Hun roltong is uitgestoken drie centimeter lang. Daarmee slurpen ze de nectar uit de bloem. “Het is een pijlstaartvlinder, dat zijn de grootste nachtvlinders die we hebben. Deze nachtvlinder is echter ook overdag actief”.

Als ze stil zitten lijkt de kolibrievlinder maar grijs en grauw. “Maar als ze vliegen zie je ook wel oranje, wit en rood. De kolibrievlinder overwintert in de zuidelijke landen, zelfs tot in Afrika. Als het weer meezit, en we warme dagen hebben, dan zie je ze opeens ook weer bij ons. De laatste jaren zijn het er meer, en je ziet nu ook soorten die in onze streek proberen te overwinteren.”

De foto’s bij dit artikel zijn gemaakt door Edy van Vliembergen. Hij weet in Zeeuws-Vlaanderen de mooiste plekjes om de kolibrievlinder te fotograferen. Zie voor meer foto’s zijn Facebookpagina.