Geel-zwart maar met schildjes: deze ‘bij’ is een penseelkever

Geplaatst door

Het is er weer één, zo’n insect dat doet alsof ie een bij is, terwijl die dat niet is. Haartjes, geel en zwart, maar ook schildjes op de plek van de vleugels. Gevalletje mimicri: een insect dat er bijna net zo uitziet als een ander dier. In dit geval: een penseelkever.

“Dat is de natuur kennelijk een prima trucje om ervoor te zorgen dat je niet opgegeten wordt”, zegt Radiotuin-natuurkenner Eric Mahieu. “Kevers zijn erg lekkere eiwitrijke hapjes voor vogels. Als je dan doet of je een bij bent dan gaan ze aan je voorbij. Het is een effectieve verdedigingsmechanisme.”

Pure natuur
De foto bovenaan de pagina is genomen door Jacqueline Strobos. Ze zag de penseelkever in Park Toorenvliet in Middelburg. “Het is een mooi maar wel apart diertje. In het park kom ik graag, om foto’s te maken. Ik kom er tot rust. De ene bloem staat in de knop, en de ander is uitgebloed, of er zitten insecten op. Niets is zo puur als de natuur.”

-Lees verder onder de foto-

De penseelkever is een opmerkelijke kever, zegt Eric. “We kennen kevers als glimmende gladde dingen, maar deze heeft haartjes, zwarte stippen en gele schildjes om zijn vleugels te beschermen. Penseelkevers zijn familie van de bladsprietkevers, die we onder meer kennen van de Egyptische hiërogliefen”.

Bestuiving via haartjes
Bijen vliegen van bloem naar bloem en verzamelen nectar. De penseelkever geeft niets om die nectar, maar knaagt juist aan de plantjes. Toch is er een overeenkomst met de bij, zegt Eric. “Doordat de penseelkever haartjes heeft en wel van de ene naar de andere bloem gaat, kan die aan de haartjes stuifmeel meenemen. Daardoor bestuift ie bloemen. Andere kevers doen dat niet.”

Voor de larven hebben penseelkevers rottend hout of stammetjes nodig. Voor die keversoort uitvliegt zit het diertje eerst twee jaar in het hout. Waar de naam vandaan komt is onduidelijk. Misschien omdat het net lijkt of het diertje een kwastje op zijn hoofd heeft?