Hang eens een banaan in je tuin! Dan zul je mooie dingen zien.

Geplaatst door

Wat moet ik ophangen in de Radiotuin? Een banaan? Natuurkenner Eric Mahieu legt uit waarom dat een heel goed idee is.

Je kent het wel: ligt de banaan net te lang op de fruitschaal en begint ie zwart te worden. Dan kun je er een puree van maken, of een toetje. Of natuurlijk in de tuin hangen. Daar komen insecten op af. “Je krijgt echt cadeautjes op je bananen”, zegt Eric. “Ik zag de gehakkelde aurelia in mijn eigen tuin. Die ingesnoerde vlinder is dol op fruit en vooral bananen. Maar ook het bonte zandoogje lust ze wel.”

Bron van fruitsuikers
Zo’n banaan kan ook vliegen trekken, ook van die ‘vieze’ strontvliegen. Maar ja, die moeten ook eten. Wat komen de insecten eigenlijk halen? “Het gaat de gehakkelde aurelia bijvoorbeeld puur om fruitsuikers, en die vind je in overrijpe bananen en ander fruit. Ze hebben er een soort neus voor ontwikkeld. In het najaar schakelen ze om op fruit, en komen op alle appels en druiven in je tuin af, omdat er dan minder bloemen zijn.”

-Lees verder onder de foto-

Tip: ‘scheur’ even een stukje schil van de banaan, dan kunnen de insecten er makkelijker bij. “Wat ik ook een toffe bezoeker vindt is de Europese hoornaar. Die grote wespen doen ons weinig, en als ze op de bananen zitten heb je eindelijk tijd om er rusting naar te kijken.”