Illegaal voor allemaal, met herinneringen aan een rood-groen kleedje

Geplaatst door

Deze herinnering werd eerder geplaatst in 2007 en aangepast in 2022.

Als Sybrand Verwer (Siep voor intimi) het boek Vijftig jaar zenden en ontvangen, biografie van de tv-toren in Goes. leest, moet hij meerdere malen grijzen. Niet alleen wordt zijn illegale radiozender Radio Goes op pagina 137 genoemd als één van de Zeeuwse zendpiraten. Ook bij de foto op pagina 57 van de officiële opening van de tv-toren komt een herinnering boven. Het kleedje onder de katheder is van zijn moeder.

Even terug: bij de opening van de toren in 1957 is een reeks ‘belangrijke mensen’, zoals de directeur-generaal van de PTT en de commissaris van de koningin. Natuurlijk is op een foto van toen de Zeeuwse vrouw in dracht te zien, maar ook de katheder waarachter de officiële openingswoorden worden gesproken. Onder de katheder is een kleedje zichtbaar. Op de foto uiteraard zwart-wit, maar in het echt rood-groen. Katheder en kleedje zijn eigendom van het toenmalige hotel De Korenbeurs in Goes dat wordt gerund door Sieps moeder. “Rood-groen waren de kleuren van het hotel.”

-Lees verder onder de foto-

Bron foto: Beeldbank Zeeland. Kleurbewerking: tvtorengoes.nl.

Verder spoelen naar 3 oktober 1972, en verder bladeren naar de foto op pagina 60 van het boek. Prinses Beatrix en haar man prins Claus bezoeken de tv-toren. Voor Siep is dat de enige keer dat ‘ie op de toren komt. Het hotel verzorgde de catering. “Ik was eigenlijk meer geïnteresseerd in alle technische dingen op de toren dan in het koninklijk bezoek.”

Hotel als zendlocatie
Hotel de Korenbeurs op de Grote Markt in Goes bestaat niet meer, maar in de Goese radiogeschiedenis speelt het een belangrijke rol. Siep maakte er eind jaren zeventig radioprogramma’s in een zelfgebouwd studiootje in kamer 36. De non-stop muziekprogramma’s worden uitgezonden via een zender en antenne op het dak van het hotel .

Twee rechercheurs waren ‘s morgens vroeg het pand binnen gegaan in afwachting van mijn komst. Dat was voor mij het moment dat ik het niet meer leuk vond.

Sybrand Verwer

“Ik was vooral geïnteresseerd in het maken van radioprogramma’s, de techniek erachter vond ik niet zo internessant,” zegt Siep in maart 2007 tegen deze site. “In 1977 begon ik met de piraat Radio Londen. Ik had een heel mooi jinglepakket van dat andere Radio Londen en gebruikte dat. Ik zond non-stop muziek uit. Later vond ik dat de naam Radio Londen in Goes nergens op sloeg.”

Radio Goes zendt niet rechtstreeks uit. Een band vol muziek wordt afgespeeld op een muziekinstallatie die is aangesloten op de zendantenne. De omroep zendt uit op zondag. Later zijn er ook gepresenteerde programma’s.

De regionale krant PZC schrijft in september 1977 over Radio Goes en Siep vertelt het één en ander in de krant. Hij wordt geciteerd als Siep V. Tja, de politie is ook niet dom. Siep V. die geïnteresseerd is in electrotechniek: dat moet Sybrand Verwer zijn.

Inval
Op 25 september 1977 valt de recherche binnen in Hotel de Korenbeurs. “Ik liep in de gang en zag opeens iemand van links komen. Die was via een raam naar binnengekomen. Ik schrok ervan, maar wist ook dat het geen inbreker kon zijn. Ik was met iets illegaals bezig, dus hield je rekening met een mogelijke inval. Maar toch: in die ene flits, die ene seconde toen ik die man zag, gebeurde er wel iets. Het maakte enorme indruk op me.” De politie pakt ook Sieps broer en zus op.

-Lees verder onder de foto-

Links: hotel De Korenbeurs nog in bedrijf. Rechts: ex-hotel en inmiddels Rijksmonument.

Na de gang naar de rechter gaat Siep een jaar later opnieuw de lucht in met Radio Goes. In dat jaar is in kamer 38 van het hotel inmiddels een nieuwe studio gebouwd. Een muzikale vriend, Kees van Vredegem, zingt jingles in. “Het moest fatsoenlijke radio worden.”

Radio Goes probeert er inderdaad wat van te maken, want naast de gepresenteerde programma’s met platen maakt Radio Goes opnames op popfestival Klomppop, op een popfestival in Goes, en is er een reportage over de deelname van Goes aan NCRV’s Spel zonder Grenzen. In de uitzendingen is er ruimte voor lokale muziek. Radioliefhebbers uit de regio verzorgen gastprogramma gastprogramma’s die werden opgenomen in de studio van Radio Goes.

-Lees verder onder de foto-

Nog steeds gaat Radio Goes niet rechtstreeks de lucht in. “Ik had een mooie studio gebouwd en dat wilde ik bij een inval niet opgeven.” Alle spullen die fysiek aan de zendantenne vastzitten worden bij een inval in beslag genomen. De zender en zendantenne van Radio Goes staan op verschillende plaatsen. Eerst weer het dak van Hotel de Korenbeurs, later bij platenzaak Opus 7 aan de Lange Vorststraat, en weer later bij iemand thuis in een steegje vlakbij de Goese Opril.

Een Middelburger die zichzelf Ayatolla noemt, heeft de zender gebouwd. Het waren de hoogtijdagen van Radio Goes, als er elke zondag zes uur uitzendingen zijn. “Achteraf, als je er nu naar luistert, klink het best knullig. In mijn beleving werd er toen veel naar Radio Goes geluisterd, maar ik weet het niet precies natuurlijk.”

Einde
De politie blijft Radio Goes volgen. Siep wordt eens aangesproken als hij bij het pand vlakbij de Opril loopt, maar hem iets ten laste leggen kan niet. De derde keer dat hij met de politie te maken krijgt is eind ’79. De zender en uitzendrecorder staan dan boven platenzaak Opus 7. “Twee rechercheurs waren ‘s morgens vroeg het pand binnen gegaan in afwachting van mijn komst. Dat was voor mij het moment dat ik het niet meer leuk vond.” Radio Goes stief toen een vrij snelle, stille dood.” Het was begin ’80.

Toch kwam het goed met Siep V. De muzikale vriend die de jingles inzingt, Kees van Vredegem, brengt een plaat uit en wil die in april ’82 pluggen in Hilversum. Siep gaat mee en ziet op het prikbord in een Hilversumse studio een vacature voor geluidstechnicus. En dat wordt ie, bij de landelijke radio.

Toegevoegd op: 21 maart 2007, aangepast in 2022.