Je wil het misschien, maar doe het niet: sla niet naar de wesp

Geplaatst door

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: als er een wesp bij je vliegt, ga er dan niet naar slaan. Voor je het weet steekt ie zijn angel in je. Dat is jammer, want de wesp doet je eigenlijk helemaal niets. Ze hebben geen reden om je aan te vallen, behalve als jij ze bedreigt.

De wesp. Dat zwart-gele diertje met vleugels en een angel. Het is een vleesverzamelaar. Ze halen eiwitten uit de natuur door luizen, vliegen, muggen en andere insecten te vangen. Die brengen ze naar hun nest om de larven mee te voeden.

Op je ijsje
De larve op zijn beurt scheidt een zoetstof uit, die de werksters als voeding gebruiken. Als de larven volwassen zijn moeten de werksters overschakelen op een andere zoetstof. En daarvoor komen ze naar onze terrassen. Jouw cola of ijsje zijn een prima bron van suikers. Een wesp die op je ijsje zit, wil jou niet dwarszitten, maar wil simpelweg de suikers opeten.

-Lees verder onder de foto-

Een vliegende wesp doet je dus geen kwaad, maar een terras vol wespen is ook niet fijn. Dus: lok ze naar de andere kant van je tuin door er een bakje met oud fruit te zetten, strooi er suiker en wat water over en het is een echte wespen-trekker.

Rustig laten vliegen
Wespen onthouden waar ze suikers kunnen halen en communiceren dat aan elkaar door. Dus als je fruit blijft neerleggen, dan komen ze volgende keer weer naar die speciale wespen-plek.

Een wesp heeft geen reden om ons aan te vallen, behalve als wij ze willen wegslaan. Als je de wesp rustig laat vliegen doet ie niets. En: je kunt ‘m bekijken. Mooi diertje, die wesp.