Het territoriale vlindertje dat zelfs vogels verjaagt

Geplaatst door

Vroeger alleen aan de randen van het bos, maar nu ook in de tuin: het Bont Zandoogje. De vlinder komt steeds vaker in bewoond gebied. Bruin van kleur, dus niet zo opvallend. En tegelijk apart: met gele vlekjes en gele ‘oogjes’ op de vleugel.

Zoekplaatje. Het Bont Zandoogje valt niet echt op. Foto: Remco van Schellen.

Volgens natuurkenner Eric Mahieu valt het Bont Zandoogje in gedrag wel op. “Vooral de mannetjes zijn territoriale dondertjes. Daarvan heb je een soort die vanaf een uitkijkpost ervoor zorgt dat er geen anderen in de buurt komen. En je hebt patrouillerende Bruin Zandoogjes. Die verjagen andere mannetjes, en zelfs een onschuldig koolwitje is niet veilig. Die moet weg!”

Ook vogels moeten weg.
Waarom ze niets aan het toeval overlaten? Een kwestie van hormonen. “Het Bont Zandoogje-mannetje wil dat ene vrouwtje voor zichzelf hebben. Ze gaan echt overal achteraan om te verjagen, zelfs vogels worden belaagd”.

En dan nog iets opvallends: wij mensen vinden het altijd vertederend als twee vlinders om elkaar heen ‘dansen en fladderen’. “Als dat twee Bont Zandoogje-mannetjes zijn, dan weet je zeker dat de ene de ander probeert te verjaren. Helemaal niet zo vriendelijk dus.”

Nu nog bezig
Dat de Bont Zandoogjes nu juist opvallen, komt doordat andere vlinders al zijn vertrokken of zich klaar maken voor het najaar en de winter. Behalve het Bont Zandoogje, dat nog druk bezig is met een nieuwe generatie. “Voor de winter proberen ze nog eitjes te leggen en rupsen te kweken”. En daarom zie je ze nu juist fladderen.