Met een taartje om te vieren, en het hoofd in ‘the cloud’: de tv-toren in Goes is 65

Geplaatst door

Een taartje voor de tv-toren in Goes, al moeten er eigenlijk 65 kaarsjes op. Het is 10 december 2022; precies 65 jaar jaar nadat de toren officieel in gebruik is genomen. Op deze heugelijke dag is de toren nauwelijks te zien door de mist. Maar toch: hoera, en gefeliciteerd. Nog vele jaren!

-Lees verder onder de foto-

Hoera! Taartje bij de toren op 10 december 2022. Foto: Remco van Schellen.

Goes heeft een tv-toren om zuid-west-Nederland vanaf de jaren vijftig te voorzien van tv. Vanuit Bussum/Hilversum worden de tv-programma’s aangevoerd via straalverbindingen van Lopik naar tussenstations in Loon op Zand en Roosendaal, en dan naar de tv-toren in Goes. De bouw van de toren begint in 1955 en na wat vertragingen door onder meer slecht weer, is alles klaar in 1957.

-Lees verder onder de foto-

De tv-toren in Goes op 10 december 1957.

Na een maand proefdraaien wordt ‘zender Goes’ officieel in gebruik gesteld op 10 december 1957. ’s Middags drukt de commissaris der koningin in de toren op een knop op een bijeenkomst voor genodigden. ’s Avonds is er een rechtstreeks tv-programma vanuit theater De Prins van Oranje in Goes, met vooral veel folklore. Fanfarekorps Con Affesione uit Kwadendamme treedt op, net als het Zuid-Bevelands Dameskoor, en de Volksdansgroep Kasperge. Het programma begint na het journaal om 20.45 uur en duurt 35 minuten, blijkt uit oude tv-logboeken die tvtorengoes.nl heeft kunnen inzien.

-Lees verder onder de foto-

TV-uitzending vanuit de Prins van Oranje in Goes, op 10 december 1957.

Fast forward naar nu. De toren zendt nog steeds allemaal signalen uit, maar is minder ‘spil in het midden van alles’ dan vroeger. TV en radio gaan nu ook via glasvezelkabels, en internetverbindingen zijn niet meer weg te denken, en hebben taken overgenomen. Toch is de tv-toren in Goes nog steeds belangrijk. Voor het uitzenden van radio en tv, voor mobiele telefonie, en als cloud. Op grote hoogte staan allemaal computerservers voor het datacenter dat tegenwoordig in de toren is gevestigd. Misschien staan de foto’s die je upload naar de cloud dus wel ergens op een verdieping in Goes.

Daarom: taartje voor de 65-jarige toren. Ga nog jaren door!