De egel hoort nu te slapen, dus als je er één ziet lopen dan is dat niet goed

Geplaatst door

Wat een wonderlijk geluid van onder de struiken: egel is best luidruchtig. Nu in de winter moet het diertje slapen… als het goed is. Alleen is het niet altijd goed. Eric Mahieu en Remco van Schellen praten erover in de Radiotuin.

Ze horen nu te slapen
Als het goed is zie je nu geen egels in je tuin. Vanaf ongeveer november houden ze een winterslaap en liggen ze onder een hoopje bladeren in een hoekje. “In de zomer hebben ze, als het goed is, kunnen aanvetten door flink veel te eten”, zegt Eric. Alleen heeft niet elke egel dat door de droge zomer voldoende kunnen doen. “Toch zegt hun systeem dat ze als het kouder wordt, een winterslaap moeten houden. De winterslaap duurt tot ongeveer maart. Als het goed is”, herhaalt Eric.

Door de droge zomer zijn niet alle egels in slaap gevallen. “Ze hebben geluk dat januari niet zo koud was, maar eigenlijk is het wel een verloren zaak voor ze. Op dit moment zijn er heel weinig insecten die ze kunnen eten”.

Niet goed
Egels horen dus te slapen nu. Mocht je er toch één zien lopen die al is ontwaakt of nog helemaal geen winterslaap heeft gehad, dan kun je het beste even met de plaatselijke opvang bellen. Zoals De Mikke in Middelburg. ls je egels in je tuin in een rolletje ziet slapen: laat ze dan met rust!