Annemarie Hilbrands bezingt de herinneringen van haar moeder aan de Rampnacht in 1953

Geplaatst door

Zou het met de Zeeuwse volksaard te maken hebben, dat mensen die de Watersnoodramp meemaakten er nauwelijks over spreken? Annemarie Hilbrands denkt het. Haar moeder maakte de rampnacht mee in Nieuwerkerk. En vertelde er nauwelijks over. Toch heeft Annemarie een lied gemaakt over haar moeders herinneringen: The Sea.

“Ik denk dat als je songteksten schrijft, je het beste kan schrijven over dingen die je bezighouden. Dan komen de woorden vanzelf”, zegt Annemarie. Ze zingt onder de artiestennaam Anne Marie en is zangpedagoge in Amsterdam. “De watersnoodramp was een onderwerp dat altijd aanwezig was in de Zeeuwse familie, maar waar nauwelijks over gesproken werd. In de jaren vijftig was het ook niet vanzelfsprekend dat je over dingen moest praten.”

Paniek
The Sea is een opvallend lied. Anne Marie zingt heel rustig, hoe het water komt, hoe het water steeds hoger de trap op komt, en dat er meubels tegen het plafond beuken. In haar rustige stem, hoor de tegelijk de paniek die er geweest moet zijn in die nacht.

“Ze woonden in een huis aan de Weststraat. In Nieuwerkerk waren hoogteverschillen en hun huis stond net iets hoger in de straat, en dat heeft hen uiteindelijk gered. Ze hebben zich schuilgehouden op zolder. Mijn moeder vertelde me dat haar broer elke keer naar beneden liep en zag dat het water weer een traptrede hoger was. Toen is waarschijnlijk op een andere plek een dijk doorgebroken, want het hield op met stijgen.”

Zo was het
Waarom heeft Anne Marie er een lied over gemaakt? “Ook al vertelde mijn moeder er niet vaak over, het was wel een aangrijpende ervaring. Vlak voor haar overlijden heb ik er nog eens naar gevraagd. Het was een vrouw van weinig woorden, maar ik ontdekte dat als je het echt aan haar vroeg, ze wel antwoord gaf.”

En zo vertelde haar moeder dat het een gruwelijke nacht was, door getuige te zijn van wat er gebeurde met buren en mensen die ze kenden. “Mijn moeder heeft kort voor haar dood het lied nog gehoord. Ze zei: ‘ja, zo was het’.”

Als je het hele liedje wil horen: