Tijd (4): wat als… Signaalklok mogelijk onbruikbaar door tijddiscussie Europa

Geplaatst door

De klok uit deel drie van deze tijd-serie loopt altijd gelijk, en -ook handig!- verzet zichzelf bij de overgang van winter- naar zomertijd. Met dank aan het Duitse DCF77-signaal. Maar: hoe moet dat straks, als elk EU-land zelf bepaalt of het zomer- of wintertijd wil? Als Nederland kiest voor altijd wintertijd en Duitsland voor altijd zomertijd, loopt die handige signaalklok in jouw huis dan altijd een uur voor?

Deel 4 van een serie. In dit bericht:
– PTB kan tijdsignaal makkelijk aanpassen.
– Als Duitsland andere tijd heeft dan Nederland, is de signaalklok onbruikbaar.
– Hoofd Duitse tijddienst kritisch over tijddiscussie in EU.

Ja. Als Nederland altijd permanente wintertijd voert en Duitsland altijd zomertijd, dan kun je de huidige signaalklok weggooien omdat die -in Nederland- altijd een uur voor loopt. Etcetera.Plus vroeg het aan Dr. Ekkehard Peik van de tijdafdeling van het Duitse meetinstituut Physikalisch-Technische Bundesanstalt.

Alle landen in de Europese Unie zetten de klok op de laatste zondag van maart nu nog een uur vooruit, en op de laatste zondag van oktober een uur achteruit. Het is in de zomer daardoor ’s avonds een uur langer licht en ’s ochtends een uur langer donker. De Europese Commissie wil af van dat geschuif, en vindt dat elk EU-lid zelf kan bepalen welke tijd ze volgt. Er is nog geen besluit genomen, maar mogelijk wordt Europa een lappendeken aan tijdzones.

Peik zegt dat het DCF77-signaal uit Mainflingen altijd de tijd aangeeft die voor Duitsland geldt. Als Duitsland er straks voor kiest een uur ‘voor’ te lopen, dan zal de PTB de klok in Mainflingen ook een uur vooruit zetten. Voor de fijnproevers: dat is dan UTC+2. “Het signaal is vrij makkelijk aan te passen aan zomertijd, en dus ook naar een permanente zomertijd in Duitsland.” Dat signaal is volgens Peik niet meer te gebruiken aan de andere kant van de tijdgrens, zoals in Nederland wanneer ons land altijd wintertijd heeft.

Over de kwestie maken we ons grote zorgen, en we volgen de discussie dan ook nauwgezet.

Ekkehard Peik, PTB

Er is een oplossing, zegt Peik, maar dan moeten fabrikanten nieuwe klokken maken waarbij je zelf het uur kunt aanpassen, terwijl de minuten en seconden op het Duitse tijdsignaal lopen. Hij verwijst naar de WWVB-service in de Verenigde Staten, waar mensen met een signaalklok ook zelf het uur instellen al naar gelang de tijdzone waar ze wonen. Echter: signaalklokken die je in Nederland koopt kun je vaak niet zelf instellen, omdat het juist zo handig is dat de klok het allemaal zelf doet.

Het hoofd van de tijdafdeling van PTB maakt zich zorgen, zegt hij tegen Etcetera.Plus. “Over de kwestie maken we ons grote zorgen, en we volgen de discussie dan ook nauwgezet”.

-Lees verder onder het plaatje-

Plaatje van de website van de Europese Commissie, over het verzetten van de tijd.

Peik is kritisch: “In mijn optiek is het niet consequent van de Europese Commmissie om de voordelen te benadrukken van een gecoördineerde tijd in Europa, maar nu een ongecoördineerde discussie opent over de mogelijkheid voor landen om een tijdzone te kiezen”.

Volgens Peik klopt het ook geografisch niet. De 30-graden meridiaan, waar de grens voor UTC+2 volgens hem logischerwijs ligt, loopt buiten de EU door Oekraïne, Rusland en Turkije. “Ik denk dat het erg praktisch is voor handel, reizen en communicatie dat we in centraal Europa, van Spanje tot Polen, in een gezamenlijke tijdzone leven en dat we deze eenheid niet snel moeten opgeven”.