Duw de tijd vooruit

Geplaatst door

Het klokverzetmoment komt er weer aan. In de Europese Unie gaat op zondagochtend 31 maart om 2.00 uur de zomertijd weer in. Vergeet dus niet om de tijd een uur vooruit te duwen. In het laatste weekend van oktober gaat de tijd weer een uur terug.

Door de zomertijd is het ‘s ochtends een uur langer donker en ‘s avonds een uur langer licht. Hoe lang de lidstaten van de EU klokken blijven verzetten is nog steeds onduidelijk. 

Keuze maken
Het Europees Parlement besloot deze week dat het tweejaarlijks verzetten van de klok na 2021 niet meer verplicht is. Vanaf dat jaar mogen landen zelf kiezen of ze altijd standaardtijd hebben (de wintertijd) of altijd een uur voor lopen (zomertijd).

De komende twee jaar kunnen lidstaten een keuze maken. Het Europees Parlement hoopt dat er geen lappendeken aan tijdzones ontstaat. Enige coördinatie zou handig zijn om de handel tussen lidstaten niet al te zeer te verstoren, vindt het parlement.

Stap
Na een jarenlange lobby van een aantal groeperingen besloot de Europese Commissie in 2018 om het tijdverzetten af te schaffen. Het besluit van het Europees Parlement van deze week is een volgende stap in dat proces.