Grensdenken: op één moment op twee plekken

Geplaatst door

Kijk eens beter, dan zie je meer.  🙂  Laat je verrassen tijdens wandeling of fietstocht en fantaseer er op los. Want… wat is het verhaal achter wat je ogen waarnemen? 

Kun je op twee plekken tegelijk zijn? Ja! Kijk maar naar de auto op de foto hieronder; die is op één moment in twee landen. De voorwielen in Nederland, de achterwielen in België.

Eén plek, twee landen. Foto: Etcetera.Plus

De grens: een lijn op een landkaart die je in het echt niet ziet. Of toch wel? Je kunt een muur of hek bouwen, zoals vroeger in Berlijn, wat recenter in Israël en nóg recenter in de Verenigde Staten van Amerika. Doordat de bouwstijl van huizen en het ontwerp van verkeersborden verandert, zie je dat je de grens over gaat. En je hoort het, zoals op de foto: in Kieldrecht rij je op asfalt en in Nieuw-Namen op klinkers. Van vmmm-geluid naar krrr. Klinkers klinken nou eenmaal anders.

Ook wandelend kun je in twee landen tegelijk zijn. Met je rechtervoet in het ene, en je linkervoet in het andere. En als je je arm uitsteekt op het drielandenpunt in Vaals voeg je zonder moeite nóg een land toe.

Grenzer
Niet alleen Etcetera.Plus laat zich inspireren door ‘op twee plekken tegelijk’. Ook kunstenaar Stefaan van Biesen deed dat. Een paar meter voor de grens Kieldrecht/Nieuw-Namen, gezien vanuit België, wandelt sinds 2010 een manspersoon door een metalen plaat. Van Biesen noemde zijn sculptuur Grenzer.

Lees verder onder de foto-

Grenzer. Foto: Etcetera.Plus

Voor Van Biesen zijn grenzen menselijke verzinsels om velden af te bakenen. Dat is voor hem een tegenstelling, omdat mensen juist vrij willen zijn in hun gedachtes. Tegen Etcetera.Plus zegt de kunstenaar dat grenzen ontmoetingen soms uitsluiten. Voor hem is Grenzer een passant, onderweg tussen twee werelden.

Van Biesen zegt ook nog: “U en ik spreken dezelfde taal, het Nederlands. Mijn voorouders komen uit Friesland (eind 1595). Vele Vlamingen zijn Vlaanderen ontvlucht door de Spaanse bezetting en zijn al generaties lang Nederlanders. Ik zelf heb daardoor ook Spaans bloed in mijn aderen, een echte ‘Europeaan’. Wat betekent ‘identiteit’? We zijn allen een eindresultaat van één of andere ‘migratie’.”

Wil
Een auto met wielen in verschillende landen. Een metalen man die vrij wil denken. Het roept de vraag op: wat is een grens? Volg je de lijn van de tekentafel, of die van je eigen wil?

-Lees verder onder de situatieschets-

Verwijzingen

Kieldrecht is daar, Nieuw-Namen is hier. Grenzer staat rechts, en de grenspaal links.